Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Stadsherberg

Stadsherberg
De stadsherberg stond op het Eiland vlakbij het Landje van Top. In 1598 werd de herberg gebouwd. Het was bedoeld voor mensen die op doorreis waren. Het heeft er bijna vier eeuwen gestaan.

Een aantal logementhouders in de buurt van de Stadsherberg hielden er in achttiende eeuw een aparte vorm van nevenactiviteiten op na: het zogenaamde ceel- of zielsverkopen. De herbergierster (vaak waren het vrouwen) investeerde in een VOC zeeman. Hij kreeg uitrusting en kon of moest in de herberg verblijven totdat er een VOC schip vertrok. In ruil daarvoor kreeg de herbergierster een schuldbekentenis van de man, opgesteld door de VOC boekhouder of een notaris. Op het moment dat de zeeman voldoende saldo op zijn salarisrekening bij de VOC had, kon de schuld op het VOC kantoor vereffend worden.

De schuldbekentenissen werden als een soort obligaties verhandeld. Berucht waren de taferelen als er inderdaad een schip door de VOC uitgereed werd. Er waren nogal wat zeelieden die, als het puntje bij het paaltje kwam, toch maar afzagen van de zeereis: de waardinnen hadden dan of zelf een mes of knuppel klaar liggen of hadden wat hulp ‘geregeld’.

Deze logementhoudsters (op ‘t Suud alleen al waren er rond 1700 een stuk of vijf) waren van een ander kaliber dan de deftige familie Tatinghof van de Ossenmarkt. Zo was er een Catharina Mulder, die onder de littekens zat. Zij terroriseerde samen met haar man Frederik Lappenburg, hij hield orde in het logement met twee geladen pistolen, niet alleen de arme zeelieden maar ook de hele buurt. Haar zuster en haar eenogige dienstmeid hielpen daarbij. Het liep met Catharina Mulder, oftewel Noorse Catrij, financieel niet goed af. Uiteindelijk ging haar echtgenoot Frederik in 1708 zelf maar als zeeman naar de Oost.

De Stadsherberg is buiten de poorten gebouwd, zodat je ook nog logies kon krijgen als ‘s nachts de poorten gesloten waren. De gelagkamer van deze herberg had een hoge vloer, zodat men vanuit zijn stoel goed zicht had op de haven. Ondanks protesten van onder andere Oud Enkhuizen en Heemschut is het gebouw in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw gesloopt.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube