Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Stadhuis

Stadhuis
Het huidige stadhuis is gebouwd in de jaren 1686/1688 ter vervanging van een veel kleiner stadhuis uit circa 1450, dat in 1685/1686 werd afgebroken. Dat stadhuis is destijds wel uitgebreid, maar was toch veel te klein, bouwvallig en onaanzienlijk voor de bestuurders van een stad van circa 19.000 tot 24.000 inwoners (thans telt Enkhuizen ruim 17.000 inwoners).


Stadhuis
Sedert 1656 zijn voorstellen voor nieuwbouw in discussie geweest tot dan eindelijk op 7 september 1686 de eerste steen gelegd werd voor het huidige stadhuis.

Steven Vennekool uit Amsterdam, wiens vader (Jacob S.) een medewerker was van Jacob van Campen, werd als bouwmeester gekozen. Steven, 29 jaar oud toen hij de opdracht kreeg, was een leerling van Van Campen. Er bestaat dan ook enige gelijkenis tussen het Enkhuizer stadhuis en het paleis op de Dam in Amsterdam. Bouwde van Campen nog in de stijl van het Classicisme, het Enkhuizer Stadhuis vertoont de stijl van het soberder Hollands Classicisme. Aan de bouw heeft trouwens ook Jan van Swieten uit Den Haag meegewerkt; hij was architect en stadsfabriek (= directeur van gemeentewerken).

Het stadhuis heeft een gevelhoogte van circa 14 meter en is opgetrokken van baksteen met een bekleding aan de voorzijde van natuursteen. Het gebouw is 22 meter breed en bijna even diep.

Zolang als de bouw duurde, duurde ook de (eerste) restauratie die werd uitgevoerd in 1980/1982. De gehele voorgevel werd weggebroken, van een steviger fundering voorzien en weer geheel opgebouwd. Tegelijkertijd werd een algehele restauratie uitgevoerd en werden de werkvertrekken gemoderniseerd: dat kostte ruim 3 miljoen gulden (€ 1,36 miljoen).

Het stadhuis doet tegenwoordig nog steeds dienst als kantoor. De burgemeester en wethouders werken in kamers die nog zijn ingericht in authentieke stijl. Ook vinden er in het stadhuis nog trouwerijen plaats, dit gebeurd in de schepenenkamer.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube