Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Het Snouck van Loosenhuis

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Het Snouck van Loosenhuis
Het Snouck van Loosenhuis, een prominent stadshuis aan de Enkhuizer Oude Haven. Bouwheer van het oorspronkelijke huis met koepel (1742) was de koopman en burgemeester Dirk Semeyns van Loosen. In 1786 erfde zijn neef Dirk Elias van Loosen het pand; hij vergrootte het door aankoop van twee percelen aan de linkerzijde.

De Van Loosens (vanaf 1823 Snouck van Loosens) bewoonden het huis tot 1885, toen met Maria Snouck van Loosen deze tak van de familie uitstierf. Maria liet haar bezit na aan een steunfonds. Zij bepaalde in haar testament ‘dat dit huis zal worden ingericht ter bewooning voor zes of acht ongehuwde vrouwen of weduwen, uit den fatsoenlijke stand.’

Het pand werd uitgebreid met een nieuw achterhuis in neo-renaissancestijl en werd in 1893 officieel als dameshuis geopend.

Sindsdien heeft in het Snouck van Loosenhuis de tijd vrijwel stilgestaan. De voorname vertrekken rechts aan de voorzijde, daterend uit 1742, hebben behangsels van donkerrood velours d’Utrecht en een rijke schouwpartij, bekroond door een schoorsteenstuk in een overdadig gesneden omlijsting. Ter weerszijden bevinden zich pronkkasten, versierd met rococo-ornamenten en vergulde loden sierstrips. De linkervoorkamer dateert in zijn huidige staat uit 1892. De oorspronkelijke neoclassicistische inrichting is destijds deels vervangen door een oude schouwpartij en goudleren behangsel afkomstig uit een in 1890 afgebroken tuinkamer.

Het enige bewaard gebleven 18de-eeuwse geschilderde plafond bevindt zich in de koepel van het huis. Deze ruimte heeft met zijn betimmeringen, schoorsteenpartij en het voormalig secreet en buffetnis vele elementen uit de bouwtijd. In het souterrain springen de kook- en werkkeuken in het oog. De enorme marmeren aanrechten, de servieskasten en het monumentale fornuis ademen een sfeer van vervlogen tijden.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube