Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Augustijner Klooster

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bij de Zuiderkerk ligt midden in de stad een parkeerplein, het Boschplein. Ook daar was tot in de 19de eeuw een pand dat nu hoog op de monumentenlijst gestaan zou hebben: de gebouwen van een Augustijner klooster.
Op 16 januari 1498 gaf paus Alexander goedkeuring om een Augustijner klooster in Enkhuizen op te richten. Hij deed dit op verzoek van onder andere de parochianen van de Zuiderkerk. Zij vonden dat meer pastorale zorg nodig was in een stad die steeds vaker bezocht werd door zeelui en kooplieden. Het klooster is rond 1530 gebouwd. Er zullen zo'n 12 monniken gewoond hebben.

Na de Opstand in 1572 werd het een Wees- en Armenhuis. Zoals alle kloosters vielen ze onder de regeling van Willem van Oranje dat de stad de gebouwen kreeg op voorwaarde dat ze gebruikt werden voor armenzorg. De kloosterkapel werd in 1654 in gebruik genomen als de derde hervormde kerk in de stad: de zogenaamde Kleine of Monnikenkerk. Aan het einde van de 18de eeuw werd er ook nog een Bank van Lening in gevestigd Men hoopte dat daarmee het Armenbestuur de kas wat kon spekken. In 1820 werd ook dit gebouwencomplex gesloopt. De landelijke overheid had er nog belangstelling voor getoond om er een gevangenis in te vestigen, maar het stadsbestuur zag op tegen de kosten van de verbouwing.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube