Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

HBS

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
HBS
HBS
De HBS, opgericht in 1870, werd gevestigd in het oude Zeekantoor tegenover de Westerkerk. Ooit was daar de Admiraliteit gevestigd: dat verklaart de naam.

Minister Thorbecke kondigde in 1863 een nieuwe wet aan voor het middelbaar onderwijs. Dominee Harting greep de kans aan om voor modernernisering van het voortgezet onderwijs te pleiten. In 1870 verloren de conservatieven en kon er een moderne HBS opgericht worden.

De nieuwe HBS kreeg een aantal lokalen in het Zeekantoor aan de Westerstraat, waar ook de armenzorg en de soepkokerij gevestigd waren. In het schooljaar 1870-1871 konden er 33 leerlingen worden verwelkomd. Per 1 september 1882 konden ook meisjes naar de HBS, maar biologie en gymnastiek waren gescheiden lessen.

Het ging goed met de Enkhuizer HBS: rond de eeuwwisseling was er een nieuw gebouw nodig. Het oude Zeekantoor was gammel en onveilig. Het Zeekantoor werd gesloopt in in 1902 werd er een nieuw gebouw gebouwd.

In plaats van een driejarige HBS (de laatste twee jaar moesten de leerlingen naar Hoorn) besloot het Rijk dat de HBS een rijksschool en dus een volwaardige HBS werd. In 1929 werd er aan de rechterkant van het gebouw een stuk aangebouwd. Later waren het politiebureau en arbeidsbureau in het pand gevestigd.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube