Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Westerstraat 158

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Westerstraat 158
Na de Drommedaris is Westerstraat 158 misschien wel het meest gefotografeerde pand van Enkhuizen. De prachtige classicistische gevel toont naast het cartouche met het jaartal 1617, de wapens van Oranje en van West-Friesland in het fries.

De reliëfs, ter hoogte van de zolderverdieping, stellen links de Leeuw in de Hollandse Tuin met het onderschrift „Hollandia", en rechts de geschiedenis volgens Genesis 29, met het onderschrift: „Dit is Jacobs Waterput" voor. De Hollandse Tuin was in die tijd een bekend motief en verwees naar de strijd van de Nederlanders tegen de Spanjaarden om hun onafhankelijkheid. In de top van de gevel is de Enkhuizer Stedenmaagd te zien.

Over de oorspronkelijke functie van het pand is niets bekend. In 1630 komt het pand voor het eerst in de archieven voor. Er woont dan ene Pieter Sweers, een ijsercramer, in.

Van 1920 tot 1995 zijn er verschillende huisartsen in gevestigd geweest. Het pandje achter het woonhuis diende als praktijkruimte. De kleinzoon van één van deze huisartsen, dhr. Corts, heeft het pand gekocht en aan een stichting geschonken. Deze stichting heeft de begane grondverdieping ter beschikking gesteld aan de Vereniging Oud Enkhuizen.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube