Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Vestingswal

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Vestingswal
De vestingwal is ontworpen door de Alkmaarse burgemeester Adriaan Anthonisz en is een voorbeeld van het zogenaamde oud Nederlandse vestingstelsel. Pas na het vervallen van de vestingwet in 1874 was het mogelijk om de wallen te slechten, te bebouwen of te beplanten.

Omdat er binnen de Vest ruimte genoeg was duurde het tot ongeveer 1955 voordat men bouwgrond buiten de oude stad nodig had. Gelukkig besloot men toen de Vest ongemoeid te laten.

Vestingswal
Op twee punten, de Boerenboom en de Oude Gouwsboom kan men de stad varend binnenkomen of verlaten. Dat was noodzakelijk omdat tot in de 20ste eeuw veel land in de polder rond de stad alleen per schuit bereikt kon worden.

De Boerenboom is zeer recentelijk gerestaureerd. Het mechanisme om met een schuif de doorgang af te sluiten werkt nog steeds. Voor het laatst is het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt. De Duitsers hadden in het laatste oorlogsjaar de Wieringermeer onder water gezet en de Enkhuizer bevolking was bang dat ze de West-Friese dijken ook zouden laten springen.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube