Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Breedstraat 51

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Breedstraat 51
Het huidige pand Breedstraat 51 bestond oorspronkelijk uit twee woonhuizen. In de eerste kwart van de achttiende eeuw zijn beide panden samengevoegd tot één geheel. Het is duidelijk dat maar een enkele familie zich dat kon veroorloven, en dat zo’n brede voorgevel een belangrijk statussymbool was.

In het plafond zijn de familiewapens van het echtpaar De Vries-Ris aangebracht, die het pand vanaf 1732 bewoonde. Beide echtelieden zijn leden van belangrijke regentenfamilies geweest.
In het linker gedeelte van het huis zijn nog sporen te zien uit de zestiende en de zeventiende eeuw.
De balkenconstructie is gezien de versiering van de korbelen, zestiende eeuws. Een gedeelte van de zeventiende eeuwse balkbeschilderingen zijn bij de laatste restauratie teruggevonden, en nu weer zichtbaar gemaakt.

Het achterhuis is jonger, zeventiende eeuws, ook hier zijn de korbeelversieringen een aanwijzing voor de ouderdom. Oorspronkelijk was dit de keuken. In de zestiende eeuw kookte men in de schouw van de woonkamer of binnenhaard. In de zeventiende eeuw kreeg men behoefte aan aparte keukens. Nog later kreeg zo’n keuken steeds meer een woonfunctie. In dit pand heeft men aan het einde van de zeventiende of het begin van de achttiende eeuw nog een keuken gebouwd die bijna compleet bewaard is gebleven.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube