Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Spijtbroekstoren

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Spijtbroekstoren
In de nadagen van de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd op de plek van de Spijtbroekstoren een rondeel opgericht, een toren op de hoek van een aarden wal.

De naam Spijtbroekstoren herrinert aan een mislukte overval die hier in 1425 plaatsvond. De inwoners van het Hoekse Grootebroek waren, verborgen in hooischuiten, het Kabeljauwse Enkhuizen genaderd. De gewaarschuwde burgers echter hadden tijdig de Waterboom gesloten. Het gebied waar de vijand werd teruggejaagd noemde men sindsdien Spijtbroek.

In de loop van de 16e eeuw werd de aarden wal door een stadsmuur vervangen. Bij de stadsuitleg, die in de jaren rond 1600 plaatsvond, verloren toren en muur hun functie en werden gesloopt. Veel van het materiaal werd elders in de stad hergebruikt.

Op voorstel van de Vereniging Oud Enkhuizen werden in 1984 de fundamenten blootgelegd. Door samenwerking tussen inwoners en gemeentebestuur kwam in 1991 dit monument tot stand. De omtrek van de toren en een stuk van de oude muur zijn in de bestrating aangegeven. Enkele stukken van de originele zandsteenbekleding zijn in het ontwerp verwerkt.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube