Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Peperhuis

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Peperhuis
Het voormalige VOC-pakhuis het Peperhuis maakt onderdeel uit van het gebouwencomplex dat het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum vormt. Het is het oudste gebouw van het museum en de overlevering noemt het tevens het eerste gebouw dat aan de in 1567 aangelegde Wierdijk is gebouwd.

Peperhuis
De eerste steen werd gelegd in 1625 in opdracht van de vermogende handelaar Pieter van Berensteyn, die het pand later gebruikte als woonhuis, kantoor en pakhuis.

Het Peperhuis bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn. Het ene deel, de voorkant, grenst aan de Wierdijk en het andere aan de Oosterhaven. Van Berensteyn bewoonde het voorste deel. De dubbele trapgevel van het Peperhuis aan de Wierdijk is om tal van redenen belangwekkend. Hier is onwrikbaar in natuursteen de datering 1625 aangebracht, terwijl de centrale gevelsteen een beeld geeft van de haringvangst en van het oude economische principe ‘de kost gaet voor de baet uyt’. De afbeelding is ontleend aan Roemer Visschers ‘Sinnepoppen’ van 1614.

Verbazingwekkend is dat de gevel van het pand zo naar voren leunt. Er wordt beweerd dat dit al bij de bouw bedacht is opdat men gemakkelijker kon takelen naar de hogere verdiepingen die als pakhuis dienden. Opvallend in de gevel is de groene deur op de eerste verdieping: het was eens de toegang tot de woning van Van Berensteyn. De hoge stenen trap en houten hek op de hoek zijn verdwenen.

Een ander opmerkelijk detail in de gevel vormen de ramen van de eerste verdieping. Hun typisch 18de-eeuwse uiterlijk duidt erop dat ze destijds zijn aangepast aan de heersende mode. In 1682 heeft de Kamer Enkhuizen van de Oostindische Compagnie dit pand voor 2600 gulden gekocht om het helemaal als pakhuis te gaan gebruiken. Het gedeelte aan de Oosterhaven getuigt nog van deze functie. Het draagt in de gevel het gebeeldhouwde monogram van de Kamer Enkhuizen van de VOC.

Het pand lag op een centrale plek, want aan de andere kant van de Compagniestraat stond toen het hoofdkantoor van de Kamer dat ongelukkig genoeg in 1816 is afgebrand, terwijl weer noordelijk daarvan de Compagniesscheepswerven lagen. Het Peperhuis diende net als andere pakhuizen van de VOC niet alleen tot opslag. Tevens werden er de koloniale waren uitgepakt, gewogen, gesorteerd en klaargemaakt voor de veilingen die twee keer per jaar werden gehouden. Er waren dan ook tientallen personeelsleden van de Compagnie in het Peperhuis werkzaam.

Na de liquidatie van de Compagnie in 1798 heeft het Peperhuis verschillende functies gehad. Thans biedt het als onderdeel van het Zuiderzeemuseum onderdak aan onder andere een museumrestaurant en exposities zoals De Peperzolder.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube