Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Ontmoetingskerk

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Ontmoetingskerk
De Ontmoetingskerk aan de Klopperstraat is een ontwerp van architect Bonda. De kerk is in 1904 in gebruik genomen en ten opzichte van andere kerken in Enkhuizen niet echt oud te nomen. Het gebouw is een typisch voorbeeld van de kerkbouw van de “nieuwe” protestante kerken in het begin van de vorige eeuw. Een kruiskerk, sober van inrichting met vooral veel zitplaatsen ( 1.150) op de begane grond en op drie gaanderijen.

Heel bijzonder is dat bij de renovatie in 1982 in de kerk een verdiepingsvloer is aangelegd en de kerk daarmee in feite horizontaal in tweeën is gedeeld.

De huidige kerkzaal bereikt men via een trap of voor degenen die minder goed ter been zijn met een lift. Twee van de drie oorspronkelijke gaanderijen zijn nog goed herkenbaar. Op de begane grond is een grote ontmoetingsruimte gecreëerd die d.m.v. vouwwanden geschikt is te maken voor kleine en grotere bijeenkomsten.

Het orgel in de kerkzaal is in 1984 nieuw gebouwd door Hendriksen en Reitsma te Nunspeet met delen van registers van het oude orgel uit 1883. De kast heeft de vormen van een visserschip. Ook het liturgische centrum is een bezoek waard. Zowel de Avondmaalstafel als het doopvont is een staaltje van prachtig houtsnijwerk door de beeldhouwer Cor Wijker uit Egmond. Hij maakte ook de voorzijde van de preekstoel: een afbeelding van de ‘wonderbaarlijke visvangst’ met op de achtergrond als ‘skyline’ Enkhuizen.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube